Сезонът на НБА 2019-20 беше подчертан от движението Black Lives Matter (BLM). Всички участващи отбори и играчи изразиха своята солидарност в борбата срещу расизма. И все пак, проучване, публикувано от датската изследователска фирма runrepeat.com, разкрива, че коментарите през този конкретен сезон са имали подтекст на расова пристрастност.

Данните показват, че когато коментаторите хвалят по-тъмнокожия спортист, това е по-скоро свързано с атлетизма на играча. От друга страна, ако коментатор похвали играч с по-светла кожа, това беше по-скоро свързано с неговата интелигентност, лидерство, манталитет и работна етика.

По същия начин по-тъмните играчи бяха критикувани повече по отношение на интелигентността, а играчите с по-светла кожа бяха издърпани заради спортните си способности.

Четене на числата

Изследването разглежда 40 мача през сезон 2019-20, като се вземат предвид коментарите, направени по отношение на 300 различни играчи. Тъй като 230 от тези играчи бяха счетени за „по-тъмен тон на кожата“ и 70 „по-светъл тон на кожата“, данните бяха анализирани след коригиране на съотношенията, за да се изравни броят на коментарите, направени за играчите от двете категории.

След като беше направено, беше открито, че коментаторите са 1,37 пъти по-склонни да говорят за интелигентността на играч със светла кожа и 1,78 пъти по-вероятно да обсъждат атлетизма на играч с по-тъмна кожа.

Статистиката говори

Що се отнася до обсъждането на интелигентността, играчите с по-светла кожа бяха похвалени в 63,41% от случаите, за разлика от 36,59% в случая на по-тъмните играчи. В същото време, ако играчът трябваше да бъде критикуван от гледна точка на интелигентност, по-тъмнокожите играчи отговориха на 76,92% от критиките, докато по-светлокожите играчи бяха критикувани в 23,08% от случаите.

Докато говорехме за атлетизъм, по-тъмнокожите играчи бяха допълнени в 69,03% от случаите (и критикувани 38,1%), докато по-светлокожите играчи бяха похвалявани за своята атлетичност 30,97% (и критикувани 61,9%) от времето. Макар и да не се заявява открито, статистиката посочва основната идея, че по-тъмнокожите играчи с пословичния „талант, даден от Бог“ са по-мързеливи и често не работят усилено върху физическото си състояние.

По същия начин, когато се заговори за способности, 59,4% от критиките бяха отправени към по-тъмнокожи играчи.

Проучването също така установи, че когато се говори за лидерство, манталитет и работна етика на играча, по-тъмните играчи са изправени пред критика 73,9% от случаите.

Коментар на събитията в играта

Имаше предполагаемо пристрастие при дисекция на стила на играч.

Когато се обмислят събития по време на игра, проучването установи, че похвалите и критиките към играчите с различен тен на кожата са относително равни.

Коментарите, отправени към похвала на играч, бяха разделени 47,1% за по-тъмнокожите играчи и 52,9% за по-светлокожите играчи. Разделянето за критики беше 49,5% за играчите с по-тъмна кожа и 50,5% за играчите с по-светла кожа.