Инфекции

В края на миналия месец холандското правителство отмени почти всички ограничения за коронавирус в страната. Хората вече не бяха упълномощени да носят маски за лице, нощен полицейски час беше вдигнат и зашеметяващата индустрия на гостоприемството получи шанс да се възстанови, тъй като ресторантите, нощните клубове и кръчми отвориха с пълен капацитет. Сега, малко повече от две седмици по-късно, страната е изправена пред безпрецедентна криза, тъй като случаите експлодират както никога досега, принуждавайки правителството да отстъпи и да наложи отново бордюри.

Само през последната седмица инфекциите скочиха с над 500 на сто, което предизвика извинение от страна на министър-председателя на страната Марк Руте за това, че действа прибързано. „Това, което сме смятали за възможно, се оказа невъзможно на практика“, каза той. „Имахме лоша преценка, за която съжаляваме и за която се извиняваме.“

Основните жертви на скорошния прилив са младите хора в страната. Според холандското правителство повечето от новите случаи са сред хора на възраст между 18 и 29 години. Почти четири от десет случая са свързани с барове и нощни клубове.

Какво доведе до взрива на случаи в Холандия?

Ежеседмична актуализация, публикувана от националния институт по обществено здраве, показва, че близо 52 000 души са имали положителни тестове за Covid-19 през последната седмица. Холандия е сред няколко европейски държави, които в момента се борят с вълна от случаи, до голяма степен приписана на силно заразния вариант на Delta на новия коронавирус.

Внезапният скок в случаите в Холандия съвпадна с решението на правителството да отмени почти напълно ограниченията. На 26 юни правителството обяви четвъртата фаза на своя план за отваряне. Това включва премахване на ограниченията за броя на посетителите, които могат да бъдат поканени у дома, отмяна на задължителната употреба на маски за лице в повечето ситуации и най-важното, отваряне на местата за гостоприемство и разрешаване на събития. Единственото ограничение, което остана, беше задължителна 1,5-метрова норма за социално дистанциране.

Въпреки това има лек проблясък на надежда. Въпреки нарастването на случаите, не е имало значителен ръст на приема в болница или смърт. Хоспитализациите са се увеличили с 11% през последната седмица, според холандския институт за обществено здраве. Смъртните случаи все още остават около две на ден, което е средното ниво от средата на юни. Но правителството предупреди, че с нарастването на случаите приемът в болници също може да настъпи в близко бъдеще.

Защо възраждането на нощния живот в страната е свързано с неотдавнашния прилив?

Холандското правителство обвини “вълненията на нощния живот и партита”. Според данните, публикувани от холандския институт за обществено здраве, четири от 10 от новите инфекции са били заразени в барове и клубове. Случаите са фокусирани сред младежите – в категорията 18-24 се наблюдава скок от 262%, докато сред възрастовата група 25-29 е регистриран 191% ръст.

Скоро след премахването на ограниченията в нощните клубове случаите се увеличиха дванадесет пъти – достигнаха рекорд за тази година. От 806 случая , регистрирани на 1 юли, над 3 600 нови инфекции са открити на 7 юли, според доклад на Independent. Към 10 юли случаите се увеличиха до 10 345.