Uncategorized

Как да се предпазим от разпространението на нов штам на COVID-19?

Светът продължава да се бори с новия коронавирус, като нова разновидност на вируса започва да се разпространява бързо.

С тази нова разновидност е от съществено значение да предприемете мерки за защита на себе си и вашите близки.

Можете да направите това, като носите маска, спазвате социалната дистанция, дезинфекцирате, се ваксинирате, ограничавате пътуванията и бъдете внимателни към симптомите.

Прочетете напред, за да научите повече за начините за предпазване от разпространението на тази нова разновидност на COVID-19.

Маски

Използването на маска е един от най-добрите начини да се защитите от разпространението на новият подвид на COVID-19. Важно е да носите маска, която пасва плътно на носа и устата ви, покривайки ги напълно. Освен това, уверете се, че маската ви е направена от два или повече слоя плътно тъкана материя и е удобна за носене.

Маските трябва също да се перат редовно, за да останат чисти и ефективни. Когато използвате маската си, избягвайте да я докосвате, тъй като това може да разнася бактерии. При отстраняването й, уверете се, че докосвате само ушните петли или връзките. Изхвърлете маската безопасно и незабавно измийте ръцете си след това.

За максимална защита, запазете разстояние от поне шест фута от другите и се избягвайте от големи събирания. Спазването на тези стъпки може да помогне за защитата на вас и хората около вас.

Социално отдалечаване

Да останете поне на шест фута разстояние от другите е важна част от социалното дистанциране. Това означава да се избягват големи събирания, както и да се въздържате от физически контакт с хора извън домакинството ви.

За успешното практикуване на социално дистанциране:

 • Ограничете излизанията си само до необходимите задачи и покупки.
 • Когато е възможно, изберете доставка без контакт или събиране от тротоара.
 • Използвайте видео чат, за да си поддържате връзка със семейството и приятелите си.

Социалното дистанциране е ефективен начин за намаляване на риска от разпространение на новият штам на COVID-19. То намалява вероятността от контакт с заразена личност и забавя разпространението на вируса.

Уверете се, че спазвате насоките за социално дистанциране и практикувате добра хигиена, за да защитите себе си и хората около вас.

Саниране

Санитизирането на околната среда е съществена част от защитата срещу разпространението на новият штам на COVID-19. Редовното дезинфекциране на повърхности и предмети, с които идвате в контакт, е ключово за предотвратяване разпространението на COVID-19. За да постигнете това, използвайте дезинфектант или разтвор от избелващ препарат, за да почистите повърхностите. | Поддържайте ръцете си чисти. Измийте ги със сапун и вода за поне 20 секунди или използвайте антибактериален гел с алкохолно съдържание от 60% до 95%. | Практикувайте добра хигиена. Покривайте устата и носа си с молив, когато кашляте и кихате, избягвайте да се докосвате до лицето си и редовно почиствайте и дезинфекцирайте предмети и повърхности. | Вземете допълнителни предпазни мерки. Носете маска в обществените места, избягвайте близък контакт с хора и ограничете контакта си с лица с висок риск.

Ваксини

Оставайте информирани за наличността на ваксини за предпазване от новия штам на COVID-19. Ваксините са важен инструмент в борбата срещу тази болест. Важно е да знаете кога и къде са налични ваксините, както и тяхната ефективност срещу новия штам.

Ето три неща, които можете да направите, за да останете информирани:

 1. Проверете с вашия личен лекар за информация относно местната наличност и ефективност.
 2. Следете новините за последните разработки във ваксините.
 3. Следвайте обществените здравни органи за актуални препоръки за ваксини.

Ограничения за пътуване

За да се предпазим от разпространението на новия штам на COVID-19, е важно да вземем предвид пътните ограничения. Това включва:

 • Избягване на незабавни пътувания
 • Спазване на правилата за карантина
 • Следене на предупрежденията за пътуване

Това ще ви помогне да останете безопасни и здрави.

Избягвайте незадължителните пътувания.

За да се предотврати разпространението на новия штам на COVID-19, избягвайте ненужни пътувания. Това означава да избягвате пътуванията за развлекателни цели и да ограничите пътуванията само за съществени причини. Когато разглеждате съществените пътувания, важно е да имате предвид следното:

 1. Планирайте напред: Изследвайте местните ограничения и насоки за безопасност по време на пандемията в дестинацията, към която ще пътувате.
 2. Спазвайте протоколите за безопасност: Носете маска, избягвайте големи тълпи и практикувайте социално дистанциране.
 3. Разгледайте алтернативи: Проверете виртуалните възможности или отложете пътуванията, докато стане по-безопасно да пътувате.

Ограничаването на неказаните пътувания може да помогне за намаляване на разпространението на новия штам на COVID-19. Когато пътувате по съществени причини, вземете необходимите предпазни мерки, за да се предпазите и да предпазите другите.

Придържайте се към правилата за карантина.

Ако трябва да пътувате, е от съществено значение да спазвате карантинните правила и ограниченията за пътуване. Следвайте указанията на правителството относно последните актуализации за пътуването и се уверете, че сте се консултирали със съответните органи преди заминаването.

Преди да пътувате, уверете се, че сте изучили местните здравни и безопасностни регулации, за да сте информирани за текущите ограничения и изисквания за карантина. Ако пътувате в друга държава, проверете изискванията за влизане и се уверете, че имате всички необходими документи.

При пътуване спазвайте социалната дистанция и поддържайте хигиенните протоколи, като носите маска, периодично си миете ръцете и избягвате физически контакт с други хора. Не участвайте в големи събирания, включително партита, концерти или фестивали, за да намалите риска от заразяване.

След като пристигнете на мястото на вашата дестинация, уверете се, че спазвате всички местни указания за безопасност и посещавайте само места, които са известни като безопасни и сигурни.

Следването на тези карантинни правила и ограничения за пътуване може да помогне за намаляване на разпространението на новото издание на COVID-19 и да гарантира, че ще останете безопасни и здрави по време на пътуването.

Следете предупрежденията за пътуване.

Оставайте в крак с пътуванията на вашето правителство и ограниченията, за да помогнете на себе си и на другите да се предпазят от новия штам на COVID-19. Следете пътническите съвети и предупреждения, които могат да се променят бързо.

Обмислете следните неща, когато се подготвяте за пътуване:

 • Уверете се, че разбирате всякакви наложени ограничения преди да тръгнете.
 • Проверете полиците за пътническо застраховане, за да видите дали включват покритие за пандемии.
 • Изследвайте как да се предпазите по време на пътуване, като носите маска и често се дезинфекцирате.

Симптоми

Въпреки че е важно да знаете симптомите на новия штам на COVID-19, е критично да разберете как да предотвратите неговото разпространение.

Симптомите могат да включват:

 • Лихорадка
 • Мързел
 • Кашлица
 • Задушаване
 • Умора
 • Мускулни болки
 • Главоболие
 • Болно гърло
 • Загуба на вкус или обоняние
 • Загрубяване на носа
 • Нахарсване или повръщане

Важно е да се отбележи, че не всички хора ще изпитат същите симптоми и някои може дори да бъдат безсимптомни.

Също така е възможно да изпитате по-сериозни симптоми като:

 • Затруднено дишане или задух
 • Болка в гърдите
 • Заблуда

Ако изпитвате някой от тези симптоми, потърсете медицинска помощ веднага.

За да се предпазите и да защитите другите, вземете предпазни мерки като:

 • Често измивайте ръцете си
 • Избягвайте контакт с хора, които са болни
 • Носете предпазни маски
 • Поддържайте социално разстояние.

Често задавани въпроси

Как да предпазя семейството си от новия щам на Covid-19?

Можете да запазите семейството си в безопасност, като следвате указанията на Центъра за контрол и предотвратяване на заболявания (CDC). Носете маска, практикувайте социално дистанциране, редовно мийте ръцете си и избягвайте големи събирания.

Има ли някакви естествени лекарства или добавки, които могат да помогнат защита срещу новия штам на Covid-19?

Вие се чудите дали има природни лекове или добавки, които да предпазват от новият штам? За съжаление, няма достатъчно доказателства, които да подсказват, че те могат да помогнат. Най-добре е да практикувате социално дистанциране, да носите маска и да измивате редовно ръцете си.

Дали е безопасно да излизаме и да се занимаваме с физически упражнения по време на пандемията?

Можете да излизате навън и да тренирате безопасно по време на пандемията, докато се спазва социалната дистанция, носи маска и редовно се мият ръцете.

Има ли налични лекарства за заразени с новия щам на Covid-19?

Може би се чудите дали има лекуване за новият штам на COVID-19. В момента няма конкретни лекарства на разположение. Въпреки това, подкрепителното лечение може да помогне за облекчаване на симптомите.

Какво трябва да направя, ако вярвам, че съм бил изложен на новия штам на Covid-19?

Ако смятате, че сте били изложени на новият щам, свържете се веднага с лекаря си. Те ще ви консултират относно най-добрите действия и при необходимост ще организират тестове. Не чакайте – потърсете помощ възможно най-скоро.

Заключение

Важно е да предприемете превантивни мерки, за да защитите себе си и вашите близки от разпространението на новия щам на Covid-19. Носете маски, практикувайте социално дистанциране, дезинфекцирайте се редовно, получете ваксината, когато тя е налична за вас, и избягвайте ненужни пътувания.

Ако изпитвате някой от симптомите на вируса, потърсете медицинска помощ веднага. Като вземете тези стъпки и останете информирани, можем всички да останем заедно в безопасност.

Related posts
Uncategorized

Как да инвестираме нашите спестявания мъдро в настоящите условия?

Инвестирането на трудно спечелените ви пари може да…
Read more
Uncategorized

Да ли идват нови увеличения на цените и как да оптимизираме бюджета на нашия домакинство?

Да ли ще има увеличение на цените? Това е реална грижа…
Read more
Uncategorized

Как ще се отрази рецесията върху българския пазар на труда?

Очаква се глобалната рецесия да оказва значително…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.