По почти всеки показател горските пожари в западните щати се влошават. Те растат по-големи, разпространяват се по-бързо и достигат по-високи, мащабиращи планински възвишения, които преди това са били прекалено влажни и хладни, за да поддържат толкова яростни пожари.

Те също стават все по-интензивни, убивайки по-голям брой дървета и премахвайки цели парчета гора.

„Преди десет години всъщност не виждахме как пожарите се движат по този начин“, каза Леня Куин-Дейвидсън, съветник по пожар в Университета на Калифорния за сътрудничество, позовавайки се на пожара Bootleg през 2021 г., който започна на 6 юли и в един момент погълна повече над 50 000 акра за един ден.

Защо горските пожари се влошават?

Горските пожари изискват искра и гориво. В горите на западните щати половината от горските пожари се инициират от мълния. Другата половина е причинена от човека – често започва от електропроводи, цигари, коли, лагерни пожари или палежи.

През последните години имаше изобилие от много сухо гориво. Сушата и силната топлина могат да убият дървета и да изсушат мъртвата трева, боровите иглички и всякакъв друг материал на дъното на горското дъно, който действа като подпалване, когато огън обхване гора.

Експертите на Wildfire виждат подписването на изменението на климата в сухотата, високата температура и по-дългия пожарен сезон, които са направили тези пожари по-екстремни. „Не бихме могли да видим тази гигантска рампа в пожар толкова бързо, колкото се случва, без климатични промени“, каза Парк Уилямс, климатичен учен от UCLA. “Просто няма начин.”

Тези условия се влошават от политиките за потушаване на пожара. Преди съвременното заселване на американския Запад, залесените земи в региона са изгаряли естествено от мълния или пък са били умишлено изгаряни от местните общности като форма на поддържане на горите. Но през последните сто години повечето западни държави потушават пожарите. Това доведе до все по-гъсти гори и достатъчно четка по горските подове.

„Готови сме за огън“, каза Куин-Дейвидсън.

И така, какво точно представлява „екстремен“ пожар?

Ал Лоусън, командир на инцидент за пожарната буутлег в Орегон, описа поведението му като „сред най-екстремните, които можете да намерите“. Но какво означава това?

Експертите мислят за горските пожари според показатели, включително интензивност, скорост на разпространение и тежест.

Интензивността на огъня се отнася до неговата сила или енергията, отделена от пламъка му. Сателитите измерват енергията и температурата на пожарите и изследванията показват, че силата на тези пламъци се увеличава.

Скоростта на разпространение е един от най-важните фактори, тъй като предполага, че пожарът може да е по-малко предвидим. Въпреки че размерът или площта на пожара са важни, Куин-Дейвидсън каза, че е по-важно да се следи колко бързо се движи.

Тежестта се отнася до последиците от пожар, например колко дървета са убити. Ако огънят е висок и изгаря до върховете на дърветата и ги убива, може да е по-трудно да се контролира.