Видео

Защо във Франция избухнаха протести срещу правителствените мерки Covid-19

Последните мерки на френския президент Еманюел Макрон за принуждаване на хората да се ваксинират и за овладяване на нови инфекции на Covid, обявени наскоро, предизвикаха гневен отговор както от крайно левите, така и от крайнодесните групи в страната от ЕС, като повече от 1 лак протестираха в цялата страна в събота.

Протестни шествия бяха проведени в столицата Париж, източния град Страсбург, Лил на север и Монпелие на юг, наред с други места, според доклад на Асошиейтед прес.

Какви са мерките против Covid, които Франция обяви?

В понеделник френското правителство реши да направи ваксинацията задължителна за здравните работници и обяви, че хората, които са напълно ваксинирани, наскоро са получили отрицателен тест или са се възстановили от Covid, ще трябва да покажат „здравна карта“ за достъп до ресторанти и други обществени удобства.

В понеделник правителството на Макрон представя законопроект пред френския парламент, за да получи законодателното одобрение на мерките. Законопроектът включва и задължителна 10-дневна карантина за всеки, който има положителни тестове, както и произволни полицейски проверки, предаде Ройтерс. Собствениците на фирми и клиентите, които нарушават правилата, биха привлекли солидни глоби или дори затвор.

От сряда пропуските на Covid ще бъдат въведени на етапи за влизане във всички ресторанти, барове, болници, търговски центрове, влакове, самолети и други места. Здравните работници трябва да се ваксинират до 15 септември. Въпреки че точните правила за туристите остават в сила, френското правителство заяви, че ще позволи влизане на напълно ваксинирани посетители от всяка част на света. Списъкът на приетите марки ваксини включва индийския Covishield.

Този ход се случи след нарастване на инфекциите, свързани с варианта Delta, което доведе до предупреждения от лекари, че забавянето на ваксинациите може да застраши страната, която е загубила над 1,1 милиона души от пандемията, освен щети за икономиката през последните 18 месеца .

И така, какво обяснява антипатията към приемането на ваксината?

Противниците на здравната карта обвиняват Макрон, че потъпква свободата им и ги принуждава да вземат ваксината Covid. Те също така обвиняват президента, че е изпълнил почти мандат, въпреки обещанието само преди шест месеца, че заснемането не би било задължително.

Франция, която в миналото имаше високи нива на одобрение на ваксини, стана свидетел на рязък обрат в доверието на убожданията като цяло заради измами, свързани с фармацевтичната индустрия и противоречива кампания срещу ваксина срещу грип през 2009 г. Експерти разкритикуваха и правителствената стратегия за разпространение на ваксини Covid на правителството за изпращане на смесени съобщения.

Правителството обаче настоява, че ваксините са единственият начин да върнат нацията в нормално състояние и вярва, че мерките ще ускорят стремежа й към ваксинация, който в момента е спрял на около 53%, според The ​​Washington Post.

В действителност, в часовете от обявяването на правилата, центровете за ваксинация забелязаха огромен ръст в заявките за назначение и бяха приложени рекорден брой убождания. Проучванията също показват, че въпреки високия процент колебливост на ваксините през последните години, повечето французи одобряват мерките от миналата седмица. Обяснено: Защо във Франция избухнаха протести срещу мерките на правителството Covid

Related posts
Видео

Управлението на богатството изпраща печалбите на UBS да нарастват

Пандемията нанесе хаос на бизнеса в различните…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.